Νερό στα αυτιά στη θάλασσα: Τι πρέπει να κάνουμε;

Τι κάνουμε αν μπει παραπάνω νερό στο αυτί μου στη θάλασσα; Η απάντηση παρακάτω

Νερό στα αυτιά στη θάλασσα: Τι πρέπει να κάνουμε;

Τι ισχύει με το νερό στο αυτί; Η απάντηση παρακάτω σε ένα χρηστικό κείμενο.

Οι περισσότεροι Έλληνες αυτή την περιόδο κάνουν τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές και άρα τα μπάνια τους.

Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί κατά την διάρκεια του μπάνιο να μπει νερό στο αυτί μας σε μεγαλύτερη ποσότητα από την συνηθισμένη. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με το hygeia.gr, η πρώτη κίνηση, η οποία αυτόματα γίνεται από τους περισσότερους, είναι να γείρουμε το κεφάλι στο πλάι και τραβώντας ήπια το πτερύγιο προς τα πάνω και πίσω να «ξεβουλώσουμε» το αυτί με τη βοήθεια της βαρύτητας.

Εάν ο έξω ακουστικός πόρος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανατομικές παραλλαγές, π.χ. ένας πολύ στενός ή με μεγάλη καμπυλότητα έξω ακουστικός πόρος, ή καταστάσεις όπως οι εξοστώσεις (οι εξοστώσεις αποτελούν καλοήθη υπερπλασία του οστού μεταξύ χόνδρινης και οστέινης μοίρας του έξω ακουστικού πόρου, είναι συχνές σε άτομα που ασχολούνται με καταδύσεις ή ψαροντούφεκο που συνήθως γνωρίζουν την ύπαρξη τους και στενεύουν αρκετά τον πόρο) ή έστω και μικρή ποσότητα από βύσμα κυψελίδος, τότε αυτή η μέθοδος συνήθως πετυχαίνει.

ΑΥΤΙ, ΝΕΡΟ

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πως ο συνδυασμός με το κανονικό σκοτώνει

Άτομα με γνωστή ευαισθησία, είναι καλό να έχουνε μαζί τους λίγο καθαρό οινόπνευμα ώστε ενσταλάζοντας μερικές σταγόνες να βοηθήσουνε στην εξάτμιση του νερού από το αυτί. Στη εξάτμιση του νερού από το αυτί μπορεί να βοηθήσει και η χρήση του σεσουάρ σε χαμηλή σκάλα.

Στην περίπτωση που υπάρχει κυψελίδα εντός του έξω ακουστικού πόρου η είσοδος του νερού τη διογκώνει και συνήθως παραμένει κλειστό το αυτί για αρκετή ώρα. Με τις κινήσεις της γνάθου ίσως υπάρξει βελτίωση, ενώ εάν πρόκειται για μικρή ποσότητα η ενστάλαξη οινοπνεύματος μπορεί να την αφυδατώσει και πάλι να έχουμε βελτίωση.

Η ενστάλαξη σταγόνων που διαλύουν την κυψελίδα ή η χρήση λαδιού δεν προκαλεί βλάβη αλλά μπορεί να επιδεινώσει την απόφραξη, ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα κεριού.

Όταν η συμφόρηση επιμένει ή υποτροπιάζει καθημερινά είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να αφαιρεθεί η κυψελίδα και με αυτόν τον τρόπο να προληφθεί η φλεγμονή. Εάν υπάρχει γνωστό ιστορικό συχνής απόφραξης από κυψελίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα συστήνεται η προληπτική εξέταση πριν τις διακοπές και την έναρξη των θαλάσσιων μπάνιων.

Άτομα με γνωστή διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης θα πρέπει να προστατεύουν το αυτί τους από την είσοδο νερού αποφεύγοντας τις βουτιές είτε με τη χρήση ειδικών ωτασπίδων είτε με την τοποθέτηση τολύπιου από βαμβάκι με βαζελίνη.

Επίσης, απαγορεύεται η χρήση ωτικών σταγόνων χωρίς τη συνταγή γιατρού, οπότε σε περίπτωση ενόχλησης είναι επίσης απαραίτητη η άμεση εξέταση από γιατρό. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση μπατονέτας για την αφαίρεση του νερού. Συνήθως επιδεινώνει την απόφραξη σπρώχνοντας την κυψελίδα βαθύτερα, τραυματίζει ή προκαλεί φλεγμονή.

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.