Οι έλεγχοι ασφαλείας είναι ένα ενοχλητικό αλλά απαραίτητο μέρος της διαδικτυακής ζωής. Μικρές και μεγάλες παραβιάσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα αμέτρητων χρηστών του διαδικτύου, οπότε εναπόκειται σε εσάς να διασφαλίσετε ότι τα κοινωνικά δίκτυα και οι εφαρμογές δεν συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από όσα θα έπρεπε.
Για παράδειγμα, θυμάστε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica; Φαίνεται σαν να έχει περάσει πολύς καιρός – τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν λήφθηκαν από το Facebook το 2014 και το σκάνδαλο ξέσπασε το 2018.
Αλλά οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βγάζουν πολλά χρήματα από τις πληροφορίες σας, είτε εξορύσσοντάς τες για να σας πουλήσουν πράγματα (το Facebook έχει data trackers μέσα σε άλλες εφαρμογές) είτε πουλώντας τες απευθείας σε άλλους. Το κοινωνικό δίκτυο σας διευκολύνει κάπως να προστατεύσετε κάποια από τα δεδομένα σας, αλλά σίγουρα δεν καταργήθηκε εντελώς η συλλογή πληροφοριών για εσάς. Και αυτή δεν θα σταματήσει ποτέ.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στους λογαριασμούς του Facebook. Ωστόσο, τα εργαλεία μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Η εφαρμογή ορισμένων από αυτά μπορεί να περιορίσει το τι μπορείτε να κάνετε με το Facebook και πώς συνδέεστε σε άλλους ιστότοπους. Αλλά είναι μια αρχή. Διότι, εκτός από τη διαγραφή του λογαριασμού σας στο Facebook, ο περιορισμός της πρόσβασης στις πληροφορίες σας όσο το δυνατόν περισσότερο είναι απαραίτητος για να κοιμάστε ήσυχοι.
Facebook – Εφαρμογές και ιστότοποι
Η πρώτη σας στάση είναι οι Ρυθμίσεις & Απόρρητο > Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και ιστότοποι. Σε ένα smartphone, μεταβείτε στο αντίστοιχο μενού και ακολουθήστε την ίδια διαδρομή.
Όλες οι εφαρμογές και οι ιστότοποι που παρουσιάζονται έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σας στο Facebook, επειδή είτε τις συνδέσατε είτε χρησιμοποιήσατε τα διαπιστευτήρια του Facebook για να συνδεθείτε σε αυτές. Αντίστροφα, ορισμένες από αυτές μπορούν επίσης να δημοσιεύουν στο Facebook σας.
Κάντε κλικ πάνω στο εικονίδιο Προβολή και επεξεργασία για να δείτε ποια στοιχεία μοιράζονται. Σε ένα αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστούν οι πληροφορίες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε εφαρμογή- αλλάξτε αυτές τις ρυθμίσεις, αν θέλετε να τις διατηρήσετε εγκατεστημένες αλλά να περιορίσετε τις πληροφορίες. Πείτε στις εφαρμογές ότι δεν θέλετε να μοιράζονται τη λίστα φίλων σας, τις αναρτήσεις στο χρονολόγιο, τις ενημερώσεις κατάστασης, τα συμβάντα κ.λπ. Αυτό πρέπει να γίνεται από εφαρμογή σε εφαρμογή και από ιστότοπο σε ιστότοπο.
Η σελίδα ισχυρίζεται ότι δείχνει τις “πιο πρόσφατες” εφαρμογές και ιστότοπους, αλλά ορισμένες από αυτές είναι πολύ παλαιότερες.
Αφαιρέστε οτιδήποτε είναι παλαιότερο από ένα χρόνο – αν πρόκειται για κάτι που θα χρησιμοποιήσετε πραγματικά ξανά, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά αργότερα χρησιμοποιώντας την εν λόγω εφαρμογή ή τον εν λόγω ιστότοπο (εκτός αν το μπλοκάρετε, βλ. παρακάτω). Με αυτόν τον τρόπο θα διαγράψετε επίσης “αναρτήσεις, βίντεο ή συμβάντα [της εφαρμογής ή του ιστότοπου] που δημοσιεύτηκαν στο χρονολόγιό σας”.
Όταν αφαιρείτε μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο στον οποίο έχετε συνδεθεί μέσω του Facebook, λαμβάνετε μια προειδοποίηση όπως αυτή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαγραφεί ο λογαριασμός σας στον ιστότοπο τρίτου μέρους, ίσως ακόμη και όλη η δραστηριότητα στον ιστότοπο, ακόμη και αν ο λογαριασμός παραμένει ανέπαφος. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε ένα επιπλέον πλαίσιο για να διαγράψετε επίσης τυχόν δημοσιεύσεις, βίντεο ή φωτογραφίες που η εφαρμογή/ιστοσελίδα δημοσίευσε στο Facebook για εσάς.
Μόλις τελειώσετε, περιμένετε μια ύπουλη οθόνη επιβεβαίωσης που κάνει να φαίνεται ότι μπορεί να πάρει λίγο χρόνο μέχρι να καταστραφούν όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις. (Ξέρετε, όπως το ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να σας επιστραφεί το ποσό στην πιστωτική σας κάρτα, παρόλο που είναι πάντα άμεσο όταν ξοδεύετε χρήματα).
Προβολή εφαρμογών και ιστοτόπων που έχουν αφαιρεθεί
Ενώ βρίσκεστε στην ίδια σελίδα, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προβολή εφαρμογών και ιστοτόπων που έχουν αφαιρεθεί για να εμφανιστεί μια αναδυόμενη λίστα με όλες τις προσβάσεις που έχετε αφαιρέσει στο παρελθόν από το λογαριασμό σας.
Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προβολή για κάθε εφαρμογή και ιστότοπο που παρατίθενται, αν υπάρχουν. Θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με το πότε τη διαγράψατε (σε ορισμένες καταχωρήσεις) και τον αριθμό αναγνωριστικού χρήστη σας με την υπηρεσία που βρίσκεται πίσω από κάθε εφαρμογή/ιστοσελίδα. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει ένας σύνδεσμος για την πολιτική απορρήτου της κάθε εφαρμογής, εφόσον είναι διαθέσιμη. Πολλά από αυτά που πάτησα με οδήγησαν σε σελίδες 404, αλλά αυτό συμβαίνει όταν οι παλαιότερες υπηρεσίες πεθαίνουν.
Απορρίψτε την πρόσβαση τρίτων
Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τις Προτιμήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας, όπου μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε σε εφαρμογές/ιστοσελίδες τρίτων με το Facebook. Κάντε κλικ στο κουμπί Απενεργοποίηση δίπλα σε οποιαδήποτε από τις δύο καταχωρήσεις Εφαρμογές, ιστότοποι και παιχνίδια ή Ειδοποιήσεις παιχνιδιών και εφαρμογών.
Αν το κάνετε αυτό, το Facebook δεν θα συνδέεται πλέον σε οποιεσδήποτε εφαρμογές ή ιστότοπους τρίτων με τα διαπιστευτήριά σας στο Facebook. Δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε ιστότοπους ή παιχνίδια χρησιμοποιώντας το Facebook, να μοιραστείτε με φίλους μεταξύ εφαρμογών ή να κάνετε οποιοδήποτε είδος άμεσης εξατομίκευσης. Επίσης, θα σας πετάξουν έξω από οποιεσδήποτε εφαρμογές στις οποίες έχετε συνδεθεί χρησιμοποιώντας το Facebook.
Εάν το απενεργοποιήσετε και στη συνέχεια το ενεργοποιήσετε ξανά, θα αποσυνδεθείτε από όλες τις εφαρμογές και τους ιστότοπους που είχατε χρησιμοποιήσει προηγουμένως. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε εκ νέου συνδέσεις μόνο με τις εφαρμογές/ιστοσελίδες που εμπιστεύεστε.
Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων παιχνιδιών και εφαρμογών σημαίνει ότι δεν θα δείτε ποτέ ξανά αίτημα από φίλους να συμμετάσχετε στα ενοχλητικά παιχνίδια τους (σε θυμόμαστε, Farmville).
Απενεργοποιήστε τη δραστηριότητα έκτος του Facebook
Η κοινή χρήση δεδομένων είναι αμφίδρομη. Το Facebook παρακολουθεί επίσης ορισμένες από τις δραστηριότητες διαδικτυακής πλοήγησής σας, ακόμη και όταν δεν είστε στο ίδιο το Facebook. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ιστότοποι μοιράζονται δεδομένα για εσάς με το Facebook – κυρίως μέσω διαφημιστικών συνδέσμων.
Μπορείτε να δείτε ποια είναι αυτά τα δεδομένα και να τα διαγράψετε. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις & Απόρρητο > Ρυθμίσεις > Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών Meta > Πληροφορίες και δικαιώματα > Η δραστηριότητά σας εκτός των τεχνολογιών του Meta. Ο όρος “εκτών των τεχνολογιών του Meta” σημαίνει τι παρακολουθούν όταν δεν χρησιμοποιείτε το Facebook, το Instagram ή ένα Oculus.
Κάντε κλικ στην επιλογή Πρόσφατη δραστηριότητα για να δείτε πώς μοιράζονται τα δεδομένα σας. (Πιθανόν να χρειαστεί να εισαγάγετε εκ νέου τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook).
Κάντε κλικ στην επιλογή Αποσύνδεση προηγούμενης δραστηριότητας στην κορυφή για να καθαρίσετε όλες τις πληροφορίες – αυτό θα αποσυνδέσει το Facebook σας από αυτούς τους λογαριασμούς, αν υπάρχει άμεση σύνδεση. Δεν επηρεάζει τις διαφημίσεις που βλέπετε.
Χρησιμοποιήστε την Αποσύνδεση συγκεκριμένης δραστηριότητας για να διαγράψετε επιλεγμένες συνδέσεις ιστότοπου τώρα και στο μέλλον, με οποιαδήποτε ιδιότητα Meta. Αυτό σας εμποδίζει επίσης να χρησιμοποιείτε το Facebook για σύνδεση σε άλλους ιστότοπους στο μέλλον, αλλά μπορείτε πάντα να επιστρέψετε για να επιτρέψετε μελλοντική δραστηριότητα/σύνδεση.
Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε πλήρως τη μελλοντική δραστηριότητα μέσω της επιλογής Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας για όλες τις εφαρμογές/τοποθεσίες. Αυτή είναι μια πιο σφαιρική ρύθμιση για να επιτρέψετε είτε πλήρως όλες τις συνδεδεμένες πληροφορίες, είτε να “αποσυνδέσετε εντελώς τις πληροφορίες που στέλνουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί” στη Meta.
Όλα αυτά είναι υπέροχα. Αλλά τίποτα από αυτά δεν εμποδίζει το Facebook και άλλους ιστότοπους να χρησιμοποιούν το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησής σας για να καταλάβουν ποιος είστε, ακόμη και χωρίς κοινή χρήση δεδομένων ή ακόμη και cookies.
Ελέγξτε το απόρρητό σας
Αν ανησυχείτε για το απόρρητο όταν χρησιμοποιείτε το Facebook, κάντε τον πλήρη έλεγχο απορρήτου, ο οποίος εξετάζει ποιος μπορεί να δει τι μοιράζεστε, εξηγεί πώς να ασφαλίσετε έναν λογαριασμό και άλλα.
Για παράδειγμα, στην ενότητα “Ποιοι μπορεί να δουν τι κοινοποιείτε”, κανείς δεν χρειάζεται να γνωρίζει την πατρίδα σας και την ημερομηνία γέννησής σας – τέτοιου είδους πληροφορίες χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας σε άλλους ιστότοπους. Ρυθμίστε το σε “μόνο εγώ”. Ναι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα λάβετε λιγότερες ευχές για τα γενέθλιά σας όταν έρθει η μεγάλη μέρα.
Επίσης, μετακινηθείτε λίγο πιο κάτω και, στην ενότητα “Φίλοι και άτομα που σας ακολουθούν”, μπορείτε να περιορίσετε ποιος μπορεί να δει την πλήρη λίστα φίλων σας ή τη λίστα των σελίδων που ακολουθείτε. Αυτές οι λίστες χρησιμοποιούνται από τους απατεώνες για να βρουν ονόματα για να φτιάξουν ψεύτικα προφίλ, για να εξαπατήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στη συνέχεια.
Θυμηθείτε, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να έχετε πλήρη ελευθερία από την παρακολούθηση και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το Facebook είναι να μην έχετε ποτέ λογαριασμό. Το αμέσως καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαγράψετε τον λογαριασμό σας (μην τον απενεργοποιήσετε απλώς). Διαγράψτε επίσης τους λογαριασμούς σας στο Instagram και στο WhatsApp – και αυτοί ανήκουν στη Meta.