Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

Χρήσιμες συμβουλές για σωστή ανακύκλωση!

Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

Η ανακύκλωση είναι της μόδας! Συχνά, όμως, θα ακούσεις πως στην Ελλάδα δεν γίνεται σωστά. Το πρόβλημα ξεκινά από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα.

Η ανακύκλωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για μία πολιτισμένη κοινωνία που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Ως εκ τούτου, πρέπει να μπει στις ζωές όλων μας και να γίνει τρόπος ζωής.

Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, λευκοσίδηρο και και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα υλικά που πετάμε στα σκουπίδια ταξινομούνται με βάση την ύλη τους και μετατρέπονται εκ νέου σε πρώτη ύλη, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων προϊόντων. Σε τυπικό πλαίσιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υλοποιηθεί, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης συχνά την οδηγεί σε αποτυχία.

Χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών αποτελούν η υπερκατανάλωση αγαθών και η κατασπατάληση ενέργειας και φυσικών πόρων. Τα αποτελέσματα της συνθήκης αυτής τα βιώνουμε καθημερινά. Είναι η οικολογική καταστροφή που έχει επέλθει με το πέρασμα των χρόνων: ακραίες θερμοκρασίες, έντονα καιρικά φαινόμενα, περιορισμός δασικών εκτάσεων, ξηρασία…

ανακύκλωση

1. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται! – Χαρτί και χαρτόνι (εφημερίδες, περιοδικά, κουτιά) – Πλαστικά (μπουκάλια, δοχεία) – Γυαλί (μπουκάλια, βαζάκια) – Μέταλλα (αλουμινένια κουτιά, κονσέρβες) αποτελούν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

2. Αφού, λοιπόν, συλλέξουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά τα διαχωρίζουμε με βάση την κατηγορία που ανήκουν. * Φυσικά φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να είναι καθαρά και στεγνά!

3. Λερωμένες συσκευασίες και πλαστικές σακούλες ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ και μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα και στα υπόλοιπα υλικά που θα βρεθούν στον ίδιο κάδο.

4. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να καταλήξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σωστό σημείο και να είναι αποδοτική η προσπάθειά μας, εντοπίζουμε σημεία ανακύκλωσης, όπου υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ή αν είμαστε στην Αθήνα εντοπίζουμε σημεία που επισκέπτεται το βανάκι του GREEN CITY!

5. Αν πάλι επιλέξουμε τους μπλε κάδους φροντίζουμε να κλείνουμε πάντα το καπάκι και να πετάμε χωρίς σακούλα τα υλικά.

Σωστή ανακύκλωση: Δεν θέλει κόπο, θέλει γνώση και τρόπο.

@dimitrathewriter

✨CHALLENGE DAY 7/30✨ Σήμερα σας ανεβάζω quote της ημέρας που διάβασα σε ένα άρθρο για την ανακύκλωση και θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη αλήθεια. ♻️Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που περιέχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον αλλά πάνω από όλα αντικατοπτρίζει την εξέλιξή μας. #quotes #quotess #quotesoftheday #quotess #φοργιου #φοργιουπατζε #φοργιουυ

♬ 初光 (golden hour 中文版) – 刘宪华/JVKE

Τι ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους

-Συσκευασίες από αλουμίνιο (αναψυκτικά)
-Συσκευασίες από λευκοσίδηρο (κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, ντοματάκια, τόνο)
-Συσκευασίες από πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, τρόφιμα και καλλυντικά, πλαστικές σακούλες)
-Συσκευασίες από γυαλί (μπουκάλια και βαζάκια)
-Συσκευασίες από χαρτί και χαρτοκιβώτια (κουτιά τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών, χαρτοσακούλες)

Τα οφέλη της ανακύκλωσης:

-Μείωση των αστικών αποβλήτων
-Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας
-Δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης
-Έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα: Δείτε ποιες συσκευές ανεβάζουν τον λογαριασμό ρεύματος.

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝