Ρευματοκλοπή: Τι είναι και πως τιμωρείται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρευματοκλοπή

Ρευματοκλοπή: Τι είναι και πως τιμωρείται

Τι είναι η ρευματοκλοπή και πως τιμωρείται; Πως ακριβώς διαπράττεται το αδίκημα της ρευματοκλοπής, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ανάλογα με την αξία του ρεύματος και το οποίο λαμβάνει χώρα όλο και συχνότερα, ειδικά από τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ορισμός Ρευματοκλοπής:

Ως ρευματοκλοπή ορίζεται εν γένει η αυθαίρετη και με δόλο επέμβαση σε εξοπλισμό ή/και εγκαταστάσεις του Δικτύου, με σκοπό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αυτή να καταγράφεται, ή χωρίς να αντιστοιχίζεται με Εκπρόσωπο Φορτίου, και να μην τιμολογείται.

Συνηθέστερη περίπτωση συνιστά η επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας (καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης).

Στην περίπτωση αυτή υπάγεται η πλειονότητα των εντοπιζόμενων ρευματοκλοπών.

Ρευματοκλοπή: Νέα μέτρα αντιμετώπισης

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Καταλογισμός οφειλής λόγω ρευματοκλοπής και τρόποι εξόφλησης

Στις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών η καταλογιζόμενη οφειλή συνίσταται από:

Α) Την αξία της καταλογιζόμενης ενέργειας λόγω ρευματοκλοπής, δηλαδή την αξία της ενέργειας που δεν κατεγράφη από την μετρητική διάταξη εξαιτίας της υπαίτιας παρέμβασης σε αυτήν, ή κατεγράφη χωρίς να τιμολογηθεί ελλείψει ενεργής σύμβασης προμήθειας (πλέον ΦΠΑ).

Β) Το διαχειριστικό κόστος ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή την αποζημίωση του ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος που υφίσταται για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής και την διαχείριση της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αντικατάστασης του μετρητή και του εργαστηριακού ελέγχου του στη συνέχεια, όπου αυτό απαιτείται (πλέον ΦΠΑ).

Η καταλογιζόμενη συνολική οφειλή καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στον ΔΕΔΔΗΕ, αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε Τράπεζα, σε ειδικό λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, με χρήση Κωδικού Ηλεκτρονικής Πληρωμής και των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με τον ΔΕΔΔΗΕ Τράπεζες (Εθνική, Alpha, Attica, Πειραιώς, Eurobank).

Οι οφειλέτες θα λαμβάνουν Ειδοποίηση Πληρωμής Οφειλής στην οποία θα αναφέρεται ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής, τόσο για εφάπαξ καταβολή, όσο και για καταβολή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που επιλέξουν διακανονισμό της οφειλής με ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αυτές θα είναι προκαθορισμένες, σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα, ανάλογα με το ύψος της συνολικής απαίτησης (αξία ενέργειας πλέον ΦΠΑ 13% + διαχειριστικό κόστος πλέον ΦΠΑ 24%):

Ύψος συνολικής απαίτησηςΠλήθος δόσεων
Μέχρι 600 €1
Από 601 έως 1200 €2
Από 1201 έως 2400 €4
Από 2401 έως 4800 €8
Άνω των 4800 €12

Το σχήμα αυτό του διακανονισμού τυγχάνει καθολικής εφαρμογής, δεν επιδέχεται καμία μεταβολή και δεν υπόκειται σε κανενός είδους διαπραγμάτευση. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβάλλεται το ακριβές προβλεπόμενο ποσό, όπως αυτό εμφανίζεται στην Ειδοποίηση Πληρωμής Οφειλής, άλλως σε περίπτωση απόπειρας καταβολής διαφορετικού ποσού (μεγαλύτερου ή μικρότερου) η συναλλαγή δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της καταλογισθείσας συνολικής οφειλής ή σε περίπτωση αθέτησης οποιασδήποτε δόσης στην προκαθορισμένη ημερομηνία πληρωμής της, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβαίνει στην διακοπή της ηλεκτροδότησης της παροχής του οφειλέτη, χωρίς άλλη ειδοποίηση. Η παροχή δεν θα επανασυνδέεται, παρά μόνο μετά την καταβολή του συνολικού υπολειπόμενου ποσού, δηλαδή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)