Πως σε «κλέβουν» όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου

Τι να προσέχεις όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου

Πως σε «κλέβουν» όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου

Λάδια αυτοκινήτου: Η αλλαγή λαδιών είναι μια από τις σημαντικότερες εργασίες συντήρησης για τον κινητήρα του αυτοκινήτου, αφού βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, λιπαίνει τα κινούμενα μέρη, μειώνει την τριβή και αποτρέπει τη διάβρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, το λιπαντικό χάνει την αποτελεσματικότητά του και πρέπει να αντικαθίσταται, με τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων να συνιστούν την αλλαγή κάθε 10.000 χιλιόμετρα ή μία φορά τον χρόνο, αν κάποιος κάνει λίγα χιλιόμετρα.

Η αμέλεια και η μη αλλαγή λαδιού μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές στο μοτέρ, οδηγώντας σε δαπανηρές επισκευές ή ακόμα και σε ολοκληρωτική καταστροφή της μηχανής του αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, φρόνιμο θα ήταν να επισκέπτεστε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή σε κάποιο που χαίρει της εμπιστοσύνης σας και το επισκέπτεστε χρόνια, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε να πληρώνετε άσκοπα λεφτά.

Περιπτώσεις εξαπάτησης, όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου:

1. Δημοφιλέστερη εξαπάτηση είναι η «πλασματική» αλλαγή λαδιού. Πρόκειται για μια κλασική απάτη, κατά την οποία ο μηχανικός αναφέρει ότι έχει αλλάξει τα λάδια σας, αλλά στην πραγματικότητα ή δεν έχει κάνει τίποτα ή τα έχει αντικαταστήσει με ήδη χρησιμοποιημένα ή απλά έχει συμπληρώσει την ποσότητα που έλειπε.

Πολύ συχνά, αυτή η εξαπάτηση μπορεί να συμβεί και σε κάποιο βενζινάδικο, όταν σε ρωτάνε αν θέλεις να τσεκάρουν τα λάδια σου και φυσικά μετά τον έλεγχο σου επισημαίνουν πως λείπει λάδι από τη μηχανή και πως πρέπει άμεσα να συμπληρώσουν.

Για να είστε σίγουροι ότι η αλλαγή έχει γίνει σωστά, μόλις ο μηχανικός τελειώσει την εργασία, τσεκάρετε το δείκτη στάθμης. Θα πρέπει το χρώμα του λαδιού που μένει πάνω του να είναι σχεδόν κεχριμπαρένιο και φυσικά στο σωστό σημείο.

2. Άλλη εξαπάτηση στο συνεργείο είναι η δήθεν απαραίτητη αλλαγή φίλτρων. Μπορεί μεν το κόστος να μην είναι μεγάλο, αλλά πολλά συνεργεία πιέζουν τον κάτοχο να αλλάξει όλα τα φίλτρα του αυτοκινήτου, χωρίς να είναι η ώρα τους.

Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι είναι η απαραίτητη στιγμή για να αλλαχθεί το φίλτρο λαδιού, καμπίνας ή αέρα, ελέγξτε το βιβλίο χρήσης του οχήματός σας και δείτε τι συνιστά ο κατασκευαστής. Παράλληλα, φροντίστε να ελέγχετε τον τελικό λογαριασμό, αφού αρκετά συνεργεία αλλάζουν και χρεώνουν τα φίλτρα χωρίς να ενημερώσουν τον πελάτη.

Πως σε «κλέβουν» όταν αλλάζεις λάδια αυτοκινήτου

3. Μια ακόμα συνηθισμένη περίπτωση είναι η τοποθέτηση λαδιών υψηλότερων προδιαγραφών και άρα ακριβότερης τιμής, που όμως δεν είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος.

Σε αρκετές περιπτώσεις συνεργεία προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες να αγοράσουν premium συνθετικά λιπαντικά αντί για φθηνότερες επιλογές. Παρότι σίγουρα προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα, τις περισσότερες φορές το επιπλέον κόστος δεν αξίζει για αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας.

4. Ακόμα, μπορεί δυστυχώς να συμβεί ο μηχανικός να μην ασφαλίσει σκόπιμα την βίδα του κάρτερ ή την τάπα αναπλήρωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι να παρουσιαστούν διαρροές, οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε δαπανηρές επισκευές.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επιλέγετε συνεργεία εμπιστοσύνης, αφού υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι λίγοι που επιθυμούν απλώς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας.

Δείτε ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε λάστιχα αυτοκινήτου.