Τι να κάνετε αν σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει αδέσποτο

Τι να κάνετε αν σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει αδέσποτο

Το έχουμε πάθει σχεδόν όλοι. Αν ήταν τόσο επικίνδυνο να δαγκωθεί ή να γρατζουνιστεί κάποιος, όλοι οι εθελοντές αλλά και οι κτηνίατροι, θα ήταν μακαρίτες/ίτισσες.

Απλώς αντιλαμβανόμαστε ότι κυρίως αν το ζώο είναι αδέσποτο, μπορεί να έχετε -εύλογα- μια έξτρα ανησυχία.

Ας δούμε αναλυτικά τι επιλογές έχουμε και πως να κινηθούμε αρχικά

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε καλά το σημείο της πληγής, σχολαστικά με σαπούνι και νερό. Αυτή η απλή κίνηση θα απομακρύνει τυχόν βακτήρια. Ξεπλύνετε με φρέσκο τρεχούμενο νερό. Σκουπίστε απαλά την πληγή.

Αν τρέχει αίμα εφαρμόστε πίεση στο σημείο με έναν καθαρό επίδεσμο ή ένα καθαρό ύφασμα για αρκετά λεπτά, μέχρι να σταματήσει

Αν έχετε διαθέσιμο, βάλτε λίγο αντισηπτικό για την απολύμανση της πληγής.

Κρατήστε την πληγή στεγνή, χωρίς να την καλύψετε αμέσως και βάλτε προληπτικά πάνω της μια αντιβιοτική αλοιφή. Αν δεν έχετε στο σπίτι, πηγαίντε στο κοντινότερο φαρμακείο. Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού.

Ας πάμε στα πιο εξειδικευμένα τώρα. Να κάνετε αντιτετανικό ορό;

Αν το τραύμα είναι σοβαρό και δεν έχετε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο τα τελευταία 10 χρόνια, τότε να πάτε σε ένα φαρμακείο ή σε ένα κέντρο υγείας και να ζητήσετε να σας κάνουν αντιτετανικό ορό.
Να θυμάστε: άλλο είναι ο αντιτετανικός ορός και άλλο το αντιτετανικό εμβόλιο.

Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι -όπως κάθε εμβόλιο- κάτι που μας προστατεύει προληπτικά. Ο αντιτετανικός ορός είναι κι αυτός σε ένεση, αλλά στην ουσία επιδρά επιτόπου εφόσον προκύψει κίνδυνος να προσβληθούμε από το κλωστηρίδιο του τετάνου.

Τις επόμενες μέρες τι να προσέξετε;

Συνεχίστε να βάζετε την αντιβιοτική κρέμα και παρακολουθήστε την πορεία της πληγής με τον/την φαρμακοποιό ή με έναν/μία δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι επουλώνεται καλά. Αν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αν δηλαδή το σημείο του τραύματος έχει αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο, αν έχετε αίσθημα καύσου (δηλαδή νιώθετε το σημείο ζεστό), αν μαζέψει πύον, ή αν παρουσιάσετε πυρετό πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό.

Κινδυνεύετε από λύσσα;

Για να μην αγχώνεστε άδικα, αυτό είναι πολύ σπάνιο και η αντιλυσσική κάλυψη στη χώρα μας είναι πολύ καλή.

Τι άλλο να κάνετε;

Αν το αδέσποτο που σας τραυμάτισε, σας επιτέθηκε απρόκλητα, δηλαδή εκεί που καθόσασταν αμέριμνος/η και ωραίος/α, τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον Δήμο ή τη φιλοζωική της περιοχής. Μπορεί το ζώο να χρειάζεται ιατρική περίθαλψη (να έχει κάποια πάθηση που του δημιουργεί επιθετικότητα) ή να πρέπει να κριθεί εν γένει η επιθετικότητά του. Μην ανησυχείτε: αυτό δεν σημαίνει ότι θα το θανατώσουν. Πλέον οι κτηνίατροι και οι Δήμοι δεν επιλέγουν την ευθανασία, παρά μόνο αν αυτό είναι απολύτως και άκρως επιβεβλημένο για το ίδιο το ζώο ή για τη δημόσια υγεία.

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.