Σούπερ μάρκετ: Πώς εκτοξεύονται οι τιμές;

Σούπερ μάρκετ: Οι αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών

Σούπερ μάρκετ: Πώς εκτοξεύονται οι τιμές;

Οι καταναλωτές βιώνουν τον φόβο της επίσκεψης στα σούπερ μάρκετ, αφού καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές τιμές, αφού οι πολυεθνικές εταιρίας χρησιμοποιούν -ειδικά στις μικρότερες αγορές της Ευρώπης- αθέμιτες πρακτικές, προκειμένου να κρατούν ψηλά τις τιμές.

Κάποιες από τις πρακτικές είναι πως εμποδίζουν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν φθηνότερα προϊόντα από παράλληλες εισαγωγές. Επίσης, πωλούν παραπλήσια προϊόντα με άλλη μάρκα ή συσκευασία και χρησιμοποιούν υπέρ τους γλωσσικούς περιορισμούς στις ετικέτες.

Συνεπώς, ζητούμενο αποτελεί να καταγραφούν οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες ειδικά στις μικρότερες αγορές της Ευρώπης, όπως η ελληνική για να κρατούν ψηλά τις τιμές. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν καταγράψει ήδη αυτές τις μεθόδους και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης, ώστε να πέσουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν αρνητικό πληθωρισμό για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο δείκτης τιμών, ο οποίος καταρτίζεται βάσει των τιμών σε 23 κατηγορίες προϊόντων, σημείωσε μείωση 1,92% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας που καταγράφηκε μείωση, με τον δείκτη να βρίσκεται στο -1,25%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες προϊόντων:

-ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (6,46%)
-φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (5,02%)
-μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (4,25%), τρόφιμα παντοπωλείου (3,51%)
-οινοπνευματώδη ποτά (2,77%).

 

 

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)