Επίδομα ανεργίας: Γίνεται κλιμακωτό – Πότε θα διακόπτεται

Lifting στο επίδομα ανεργίας

Επίδομα ανεργίας: Γίνεται κλιμακωτό - Πότε θα διακόπτεται

Ραγδαίες αλλαγές είναι προ των πυλών σε συγκεκριμένα επιδόματα (με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας), με την κυβέρνηση να στοχεύει στην ορθολογική κατανομή των παροχών και στην περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών δικαιούχων.

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας το μοντέλο, που έχει προκριθεί, προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για τους πρώτους μήνες με σταδιακή μείωση στη συνέχεια, αφού επιδίωξη είναι η κινητοποίηση του ανέργου να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας αναμένεται να συνδεθεί με τις μηνιαίες αποδοχές του απολυμένου και όχι με τον κατώτατο μισθό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως το επίδομα ανεργίας για εργαζόμενο με μισθό 1000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα από 507 ευρώ που είναι σήμερα.

Το επίδομα ανεργίας θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών όπως τόνισε μιλώντας στο Εrtnews η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ενώ θα διακόπτεται αν ο δικαιούχος απορρίψει τρεις προτάσεις για εργασία που θα του καταθέτει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Στη φαρέτρα των μέτρων για το δημογραφικό εντάσσεται και η σχεδιαζόμενη αύξηση στο επίδομα παιδιού, το οποίο καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Καθώς η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των ονομαστικών μισθών περιορίζουν τους δικαιούχους του επιδόματος, επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά. Σήμερα λαμβάνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια 28,42 ή 70 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.

Αναπροσαρμογή μελετάται επίσης στο ύψος του επιδόματος στέγασης. Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί το ενοίκιο ευάλωτων οικονομικά δικαιούχων με έως 210 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας μέσω της οποίας ο δικαιούχος θα μπορεί με μια αίτηση να λάβει όλα τα επιδόματα που δικαιούται.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)