Είναι η εποχή τους! Μικροί και μεγάλοι ξετρελαίνονται με τα πεντανόστιμα κάστανα.
Όμως, προκειμένου να τα απολαύσουμε, είτε βραστά είτε ψητά στο φούρνο ή στο τζάκι, πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τη φλούδα τους.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια διαδικασία που προκαλεί πονοκέφαλο, αφού ο λαχταριστός καρπός είναι κάπως δύσκολο να αποκαλυφθεί.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια μικρά «μυστικά» για πιο εύκολο ξεφλούδισμα και προκειμένου να κάνετε το καθάρισμά τους παιχνιδάκι.
Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσεις ένα ρόδι σε χρόνο ρεκόρ
Πώς να καθαρίσεις τα κάστανα εύκολα και γρήγορα
Εάν θέλουμε να κάνουμε τα κάστανα βραστά, τότε με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη. Στη συνέχεια, βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά βρασίματος για να μαλακώσουν. Έπειτα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Επειδή καθαρίζονται πιο δύσκολα όταν κρυώσουν, το «μυστικό» είναι να καθαρίσετε τα βραστά κάστανα όσο ακόμα είναι ζεστά, προκειμένου να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.
Δείτε ακόμα: Πώς να ανοίξεις πανεύκολα τα φιστίκια Αιγίνης
Εάν πάλι θέλουμε να κάνουμε τα κάστανα ψητά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε και πάλι δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
Έπειτα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C ή στο τζάκι πάνω σε ειδική σχάρα.
Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στο τηγάνι πάνω σε χοντρό αλάτι ή απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Ίσως θα ήταν προτιμότερο, πριν δοκιμάσετε να τα ψήσετε, να τα βράσετε για 5 λεπτά, ώστε να κρατήσουν περισσότερη υγρασία και να μη στεγνώσουν.
Όποιον τρόπο ψησίματος και αν διαλέξετε, στη συνέχεια βάλτε τα κάστανα είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε τυλίξτε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα φουσκώσουν και θα ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.
Τέλος, υπάρχει η επιλογή να βάλετε τα κάστανα στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά προτείνουμε να διαλέξετε τις πιο παραδοσιακές μεθόδους.
Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται και αποθηκεύονται τέλεια στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο, όμως είμαστε σίγουροι πως θα τα φάτε όλα ζεστά και λαχταριστά.
Δείτε ακόμα: Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;