Πλυντήριο πιάτων: Πρέπει ή δεν πρέπει να καθαρίζουμε τα πιάτα πριν τα βάλουμε;

Συνήθως τα ξεπλένουμε πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, είναι αυτό σωστό;

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ,

Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς από αυτούς που έχουν πλυντήριο πιάτων.

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να πλένουν και να καθαρίζουν ελαφρώς τα πιάτα τους πριν τα τοποθετήσουν στο πλυντήριο πιάτων. Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν για ποιους λόγους δεν πρέπει να καθαρίζετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο.

Το τελικό συμπέρασμα είναι όχι!

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο πιάτων! Τα περισσότερα μοντέρνα πλυντήρια πιάτων είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζουν αποτελεσματικά τα πιάτα χωρίς την ανάγκη πρόπλυσης.

Τα πιάτα δεν βγαίνουν πιο καθαρά όταν τα ξεπλένετε. Είτε ξεπλύνετε τα πιάτα σας είτε όχι, πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο, δεν πρόκειται να βγουν πιο καθαρά. Στο παρελθόν, στα πρώτα πλυντήρια πιάτων, κάτι τέτοιο μπορεί να ίσχυε. Τα πλυντήρια νέας τεχνολογίας, όμως, είναι πολύ πιο «έξυπνα» και διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού. Συγκεκριμένα οι αισθητήρες των νέων πλυντηρίων μπορούν να ανιχνεύσουν πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα σας. Οι ειδικοί τονίζουν πως όσες έρευνες έγιναν τελευταία έδειξαν πως το προπλύσιμο των πιάτων δεν βοηθάει καθόλου στην καθαριότητά τους.

Δες εδώ πράγματα που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων

πλυντήριο πιάτων

Ωστόσο, μερικές χρήσιμες συμβουλές μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα:

Απομάκρυνε τα υπολείμματα φαγητού

Ξύσε τα μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού, καθώς αυτά μπορούν να μπλοκάρουν τα φίλτρα ή τα ακροφύσια του πλυντηρίου, όχι όμως ολικό καθάρισμα γιατί έτσι μπερδεύετε το πλυντήριό σας.

Τα καινούργια και πιο εξελιγμένα πλυντήρια πιάτων έχουν έναν αισθητήρα ο οποίος τσεκάρει πόσο νερό θα χρειστούν τα πιάτα σας για να πλυθούν και πόση ώρα θα χρειαστεί το πλυντήριο για να τα πλύνει. Αν έχετε και εσείς ένα τέτοιο πλυντήριο, τότε σίγουρα προ-πλένοντας τα πιάτα σας, το μπερδεύετε. Αν ο αισθητήρας δεν έχει κάτι να τσεκάρει (βρωμιά πάνω στα πιάτα σας) τότε θα δώσει εντολή για πιο ελαφρύ πλύσιμο και επομένως τα πιάτα σας δεν θα καθαριστούν καλά.

Μη χρησιμοποιείς απορρυπαντικό κατά την πρόπλυση

Το απορρυπαντικό του πλυντηρίου πιάτων χρειάζεται την επιφάνεια με τα λίπη και τα κατάλοιπα για να λειτουργήσει σωστά. Το εντελώς ξεπλυμένο πιάτο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του απορρυπαντικού. Επιπλέον ξοδεύετε απορρυπαντικό χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ακόμη είναι χάσιμο νερού και χρόνου. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων ξοδεύουν σε κάθε πλύση 15-22 λίτρα νερό ανάλογα με το είδος πλύσης που κάνουν και το μοντέλο που έχετε. Επομένως, γιατί να ξοδεύετε επιπλέον νερό πλένοντας τα πιάτα σας στο χέρι πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Απλά σταματήστε να το κάνετε. Και νερό ξοδεύετε χωρίς λόγο και χρόνο τρώτε.

Ρύθμισε το πρόγραμμα και τη θερμοκρασία ανάλογα με τα πιάτα: Τα πολύ λερωμένα πιάτα μπορεί να χρειαστούν υψηλότερη θερμοκρασία ή πιο εντατικό πρόγραμμα για καλύτερα αποτελέσματα.

Καθάρισε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου

Αυτό βοηθά στη διατήρηση της απόδοσης και αποτρέπει τη συσσώρευση υπολειμμάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεπλένετε τα πιάτα σας μόνο σε περίπτωση που δεν έχετε σκοπό να βάλετε άμεσα πλυντήριο. Σε αυτή την περίπτωση και για να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών πάνω στα πιάτα καλό θα είναι να τα ξεπλένετε.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις μόνος σου ταμπλέτες για το πλυντήριο πιάτων

πλυντήριο πιάτων

Πειραματιστείτε με τα απορρυπαντικά, δοκιμάστε ενισχυτικό ξεβγάλματος

Ένα καλό απορρυπαντικό είναι πιο σημαντικό από ένα καλό πλυντήριο πιάτων. Κάθε συσκευή ουσιαστικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά τα απορρυπαντικά «συμπεριφέρονται» πολύ διαφορετικά.

Πρώτα, σιγουρευτείτε ότι το απορρυπαντικό σας έχει ένζυμα, που είναι το βασικό συστατικό στα σύγχρονα προϊόντα αυτού του είδους. Εάν περιέχει πρωτεάση, αμυλάση, σουμπτιλισίνη ή απλά στα συστατικά αναγράφεται γενικά η λέξη ένζυμα, τότε λειτουργεί.

Γεμίστε σωστά το πλυντήριο

Αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε πλυντήριο πιάτων, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές

Οι πιο βρώμικες επιφάνειες πρέπει να είναι γυρισμένες προς τα κάτω, προς τους βραχίονες του πλυντηρίου. Τα μαχαιροπίρουνα μέσα στη σχετική θήκη πρέπει να είναι με τη λαβή προς τα κάτω. Τα μαχαίρια πρέπει να τοποθετούνται με τη λάμα προς τα κάτω, για να είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε.

Μπορείτε να βάλετε τα μπολ λίγο πιο στριμωχτά από ότι ίσως πιστεύετε. Αν το νερό μπορεί να περάσει από το κενό, είναι εντάξει. Προσπαθήστε να μην βάζετε πιάτα που είναι ιδιαίτερα λερωμένα στις γωνίες του πάνω ραφιού, επειδή εκεί είναι πιο αδύναμη η πλύση. Σε περίπτωση αμφιβολιών, διαβάστε τις οδηγίες χρήσης.

Μην ξεχνάτε τη συντήρηση

Καθαρίστε τη συσκευή τουλάχιστον μερικές φορές κάθε χρόνο. Εάν εντοπίσετε μια επίμονη οσμή, δείτε να συσσωρεύονται άλατα ή παρατηρείτε ότι μειώνονται οι επιδόσεις του πλυντηρίου, ξεκινήστε με τον καθαρισμό του φίλτρου.

Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, κάντε μία πλύση αυτοκαθαρισμού, με κάποιου είδους όξινο καθαριστικό προϊόν. Σε περίπτωση που δεν διορθώσει ούτε αυτό το πρόβλημα απόδοσης, ή το πλυντήριο βγάζει την ένδειξη error, ελέγξτε τις οδηγίες χρήσεως και καλέστε τεχνικό.

Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, τα πιάτα σου θα βγαίνουν καθαρά χωρίς πρόπλυση!

Δες εδώ το κόλπο στο πλυντήριο πιάτων που θα κάνει τα πιάτα σου να λάμπουν!

 

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet