Ποινικό μητρώο: Πώς κάνω αίτηση για παραλαβή

Ποινικό μητρώο: Ηλεκτρονικά και γρήγορα γίνεται πλέον η αίτηση για παραλαβή χωρίς κόπο και χρόνο

Ποινικό μητρώο: Πώς κάνω αίτηση για παραλαβή

Εδώ και λίγα χρόνια είναι διαθέσιμη η ψηφιακή υποβολή αίτησης χορήγησης, αλλά και η παραλαβή αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr

Δείτε ακόμα: Αριθμός δημοτολογίου: Πώς τον βρίσκω

Ποινικό μητρώο: Πώς κάνω αίτηση για παραλαβή

Οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα poiniko.services.gov.gr, ταυτοποιούνται με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet, και αιτούνται την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου, το οποίο θα εκδίδεται ύστερα από λίγες ημέρες.

Μόλις το αντίγραφο ποινικού μητρώου είναι έτοιμο, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail ώστε να το παραλάβουν από τη θυρίδα τους στο gov.gr.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ η διασυνδέσεις μεταξύ των μητρώων συντελέστηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως η μέχρι τώρα διαδικασία απαιτούσε είτε δύο αυτοπρόσωπες παρουσίες του πολίτη στην οικεία/πλησιέστερη Εισαγγελία (μία για την αίτηση και μία για την παραλαβή), είτε μία μοναδική αυτοπρόσωπη παρουσία για την ενεργοποίηση ειδικών κωδικών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και ηλεκτρονικής παραλαβής αντιγράφων ποινικού μητρώου.

Δείτε ακόμα: Εξουσιοδότηση: Πώς μπορώ να την εκδώσω μέσω του gov.gr

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)