Πότε ένας μαθητής μένει στην ίδια τάξη;

Τι ισχύει σε Γυμνάσια και Λύκεια

Πότε ένας μαθητής μένει στην ίδια τάξη;

Πότε ένας μαθητής μένει στην ίδια τάξη σε γυμνάσιο και το λύκειο και τι τελικά ισχύει το 2024;

Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που έχουν το σχετικό άγχος κάθε χρόνο λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά, αφού δεν θέλουν να μείνουν στην ίδια τάξη.

Ας δούμε τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα για το παραπάνω ζήτημα.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να έρθετε σε επαφή με την διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να σας απαντήσουν με κάθε επισημότητα για το πότε μένει ένας μαθητής στην ίδια τάξη, αφού μπορεί να έχουν υπάρξει αλλαγές με σχετικές εγκυκλίους ή οδηγίες προς τα σχολεία.

Σε γενικές γραμμές, περνάς την τάξη αν έχεις πετύχει γενικό βαθμό ίσο ή μεγαλύτερο του 10 και ο μέσος όρος βγαίνει από τον βαθμό των δύο τετραμήνων μαζί με τον βαθμό των εξετάσεων.

Αν δεν είναι πάνω από 10, τότε δίνεις εξετάσεις τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα που έχεις τελικό βαθμό κάτω από 9,5.

Δείτε ακόμα: Χριστούγεννα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Πότε ένας μαθητής μένει στην ίδια τάξη λόγω βαθμών

Στο λύκειο για να μην μείνει ένας μαθητής στην ίδια τάξη, αρκεί να έχει γενικό μέσο όρο 10 και φυσικά μετράει και η φυσική αγωγή, όπου οι μαθητές έχουν, συνήθως, υψηλή βαθμολογία.

Βέβαια, ένας μαθητής μπορεί να μείνει στην ίδια τάξη και από απουσίες.

Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.

Στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας και της τρίτης ομάδας βαθμός ο μέσος όρος βγαίνει από το πρώτο και δεύτερο τετράμηνο.

Πότε ένας μαθητής μένει στην ίδια τάξη;

2 προϋποθέσεις για να περάσεις την τάξη

Πρώτη προϋπόθεση: Ο μαθητής περνά την τάξη όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα. Αν έχει σε κάθε μάθημα πάνω από 10 δεν ισχύει ο μέσος όρος όλων των μαθημάτων και περνά την τάξη.

Δεύτερη προϋπόθεση: Περνά την τάξη όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13). Θα πρέπει στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του είναι μικρότερος από δέκα να μην υπερβαίνει τα τέσσερα.

Συμπέρασμα: Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα σε περισσότερα από τέσσερα 4 μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.

Μένεις στην ίδια τάξη όταν δεν έχεις σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα ή όταν δεν έχεις γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία.

Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Για τις υπόλοιπες ομάδες είναι μόνο προφορικές οι επαναληπτικές εξετάσεις.

Βέβαια καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να απευθύνεστε στο σχολείο για να σας δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις για το πότε μένει κάποιος μαθητής στην ίδια τάξη, μήπως υπάρχει κάποια αλλαγή που δεν έχει συμπεριληφθεί στο άρθρο μας.

Δείτε ακόμα: 17 Νοέμβρη αργία 2024: Τι ισχύει στα σχολεία

Πότε μένω στην ίδια τάξη λόγω βαθμών;

Στο Λύκειο περνάς την τάξη αν ο γενικός μέσος όρος σου στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (δηλαδή ο βαθμός των δύο Τετραμήνων μαζί με τον Βαθμό των εξετάσεων) είναι πάνω από 9,5. Αν δεν είναι, τότε δίνεις εξετάσεις τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα που έχεις τελικό βαθμό κάτω από 9,5. Στο Γυμνάσιο μένεις στην ίδια τάξη (χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να δώσεις για Σεπτέμβρη) όταν έχεις τελικό βαθμό κάτω από 10 σε 5 τουλάχιστον μαθήματα. Αν έχεις κάτω από 10 σε 1 έως 4 μαθήματα, τότε δίνεις αυτά τα μαθήματα τον Σεπτέμβρη, εκτός αν: β) Έχεις μέσο όρο πάνω από 10 στα μη βασικά μαθήματα (Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Γυμναστική, Μουσική, Καλλιτεχνικά, Τεχνολογία & Οικιακή Οικονομία), οπότε περνάς όλα τα μη βασικά μαθήματα. γ) Έχεις μέσο όρο πάνω από 13 στα βασικά μαθήματα (τα υπόλοιπα), οπότε περνάς όλα τα βασικά μαθήματα.

Προεδρικό Διάταγμα 86/2001 (Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου), άρθρο 32, Παρ. 1

«Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον 9,5, ο οποίος υπολογίζεται στο εξής από το σύνολο των βαθμών των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων, συνυπολογιζομένου και του προφορικού βαθμού, είτε αυτά εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας»

Προεδρικό Διάταγμα 465/15.5.81 (Περί τρόπου προαγωγής, απολύσεως και εξετάσεων των μαθητών των Γυμνασίων), άρθρο 7, παρ. 1

«Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης: α. Όταν έχει σε κάθε μάθημα των ομάδων Α και Β ετήσιο γενικό βαθμό τουλάχιστον δέκα (10). β. Όταν υστερεί σε ένα (1) μέχρι και τέσσερα (4) μαθήματα της Β΄ ομάδας και έχει μέσο όρο όλων των μαθημάτων και των δύο ομάδων, τουλάχιστον πλήρες δέκα (10). γ. Όταν υστερεί σε ένα (1) μέχρι και τέσσερα (4) μαθήματα της Α΄ ομάδας και έχει μέσο όρο όλων των μαθημάτων της Α’ ομάδας τουλάχιστον δεκατρία (13). δ. Όταν υστερεί σε ένα (1) μέχρι και τέσσερα (4) μαθήματα των ομάδων Α και Β ισχύουν αντιστοίχως οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων για τα μαθήματα κάθε ομάδας.

2. Ο μαθητής παραπέμπεται σε γραπτή και προφορική ή μόνο προφορική, όπου προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, συμπληρωματική εξέταση το Σεπτέμβριο σε όσα μαθήματα δεν πέτυχε βαθμό προαγωγής, όταν υστερεί σε ένα (1) μέχρι και τέσσερα (4) μαθήματα και δεν πληρούνται οι όροι που προβλέπονται από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Ο μαθητής, που δεν εμπίπτει σε καμιά από τις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος, δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, οπότε οφείλει να φοιτήσει και πάλι στην ίδια τάξη, με τη επιφύλαξη των διατάξεων «της παρ.2 του άρθρου 2 του Π.Δ.580/82» .

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝