Πως φτιάχνω ελληνικό καφέ; Όλα τα μυστικά για να τον πετύχεις
Η ιστορία του ελληνικού καφέ
Ο ελληνικός καφές έχει πολλές ονομασίες και κάθε λαός τον ονομάζει και διαφορετικά. Κάποιοι τον λένε τούρκικο, κάποιοι αραβικό ενώ κάποιοι άλλοι αρμένικο.
Δείτε ακόμα: Καφές αυτοκίνητο: Πρόστιμο για τους παραβάτες;
Η ιστορία του καφέ ξεκινάει από την Μέση Ανατολή όπου ως και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος που η ιεροτελεστία του καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην Μέση Ανατολή αναφέρεται ότι ο καφές ψηνόταν σε καυτή άμμο.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφτασε στην Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα, που ήταν γνωστός ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη.
Έκτοτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι άνθρωποί άρχισαν να αποκαλούν τον καφέ «ελληνικό». Μικρές ωστόσο είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται κατά την παρασκευή του ελληνικού και του τουρκικού καφέ και αφορούν κατά βάση το φούσκωμα αυτού.
Τι χρειάζεται για να φτιαχτεί και να πετύχει ένας καλός ελληνικός καφές;
Η τεχνική είναι το παν, ειδικά όταν μιλάμε για την παρασκευή ενός καλού ελληνικού καφέ. Γενιές ολόκληρες περνούν την τεχνική παρασκευής του ελληνικού καφέ στην επόμενη καθώς κάθε σπίτι έχει τα δικά του μυστικά.
Σημαντικά είναι όλα τα στάδια, από τις δοσολογίες, το ανακάτεμα και φυσικά το πότε θα βγει από την φωτιά. Όλα παίζουν τον ρόλο τους και συμβάλουν στο να φτιάξεις τον τέλειο ελληνικό καφέ. Η συσκευή που χρειάζεσαι και που παραδοσιακά φτιάχνετε ο ελληνικός καφές είναι το μπρίκι.
Δείτε ακόμα: Έξυπνα tips για να κρατήσετε τον καφέ σας ζεστό
Συνιστά το εργαλείο όπως θα λέγαμε για την δημιουργία του καφέ αυτού. Ένα καλό μπρίκι θα αποτελέσει το μέσο για να ψηθεί σωστά ο καφές και να έχει μια πλούσια γεύση. Φυσικά, καλός ελληνικός καφές σημαίνει καφές με πλούσιο καϊμάκι που αν διατηρηθεί και κατά το σερβίρισμα, τότε σημαίνει πως ο καφές έχει ψηθεί σωστά.
Ελληνικός καφές – Τα απαραίτητα βήματα είναι απλά και είναι τα ακόλουθα:
Πάρε ένα μπρίκι και υπολόγισε ένα φλιτζάνι νερό από την βρύση. Η ποσότητα του νερού είναι περίπου 60ml για έναν μονό καφέ, αλλά αυτό εξαρτάται και από το φλιτζάνι σου. Για αυτό και ο κανόνας του φλιτζανιού είναι ότι πιο απλό.
Ζεσταίνουμε το νερό σε χαμηλή φωτιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μάτια της κουζίνας σου αλλά ιδανικά για να φτιάξουμε ελληνικό καφέ προτιμάμε το γκαζάκι. Η διαδικασία θέλει παραπάνω προσοχή αλλά δημιουργείται το τέλειο καϊμάκι. Ένα επιπλέον tip είναι ότι όταν ο καφές σερβίρεται από ψηλά, το καϊμάκι βγαίνει πιο λεπτό ενώ όταν σερβίρεται από χαμηλά δημιουργείται πιο πλούσιο καϊμάκι.
Στη συνέχεια προσθέτεις τον καφέ και την ζάχαρη. Αν δεν θες φυσικά μπορείς να μην προσθέσεις ζάχαρη καθόλου. Έπειτα ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί ο καφές. Μην ανακατεύεις συνεχώς γιατί ο καφές δεν θα έχει καϊμάκι.
Αφήνουμε τον καφέ να βράσει και βάζουμε στην άκρη το κουτάλι. Η φωτιά καλό είναι να βρίσκεται σε χαμηλή ένταση για να γίνει πιο μερακλίδικος ο καφές σου.
Αφήνουμε τον καφέ να φουσκώσει και όταν κάνει την πρώτη φουσκάλα βγάζουμε το μπρίκι από την φωτιά.
Το σερβίρισμα γίνεται αργά και σταθερά στο φλιτζάνι της αρεσκείας σου με την συνοδεία κρύου νερού και ιδανικά κάποιου γλυκού του κουταλιού.
Τέλος, αφήνουμε τον καφέ 2 με 5 λεπτά ώστε να κατακάτσει το κατακάθι και έπειτα είναι έτοιμος για να τον πιούμε.
Εύκολες συμβουλές για να φτιάξεις τον τέλειο καφέ
Όλα ξεκινούν από το καλό χαρμάνι. Δοκίμασε διάφορους καφέδες από καφεκοπτεία και θα βρεις το ιδανικό για σένα. Ο καλός καφές πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοαλεσμένος.
Μια συμβουλή μας είναι να μη αγοράζεις μεγάλες ποσότητες που κρατούν για πολλές εβδομάδες γιατί έτσι χάνεται το άρωμα του και συνεπώς και η γεύση του. Ένα ακόμη μυστικό είναι να προσθέτεις κρύο νερό για να φτιάξεις τον καφέ και όχι ζεστό. Το ψήνεις αργά και σε χαμηλή φωτιά.
Ο καλός ελληνικός καφές δεν θέλει βιασύνη αλλά ετοιμότητα για αυτό μην τον αμελείς και να είσαι πάνω από τον μπρίκι γιατί φουσκώνει αρκετά γρήγορα και δεν θες να χυθεί.
Οι τύποι του ελληνικού καφέ
Δεν προσθέτουμε γάλα στον ελληνικό καφέ ενώ μπορεί να τον πίνεις σκέτο αλλά ακόμα και λίγη ζάχαρη είναι ικανή για να δώσει ένταση και να βοηθήσει στην απελευθέρωση των αρωμάτων του καφέ. Οι ιδανικές αναλογίες για τον τέλειο ελληνικό καφέ είναι δύο κοφτά κουταλάκια ελληνικού καφέ και 60 γραμμάρια νερό ή απλά υπολόγισε ένα μικρό φλιτζανάκι.
Αναφορικά με την ζάχαρη, βάλε ένα κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και ένα κοφτό κουταλάκι καφέ για να γίνει ελαφρύς, αν τον πίνεις σκέτο μην βάλεις καθόλου ζάχαρη, για να τον κάνεις γλυκό βάλε δύο κοφτά κουταλάκια ζάχαρης και αν το πίνεις βαρύ βάλε 3 κοφτά κουταλάκια καφέ. Με «ολίγη» προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού και στον μέτριο μισό κουταλάκι ζάχαρης.
Που ψήνουμε τον ελληνικό καφέ;
Παραδοσιακά το μπρίκι είναι το σκεύος που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του ελληνικού καφέ. Αυτό είναι κατασκευασμένο από χαλκό και έχει σχήμα κωνικό το οποίο και του επιτρέπει να ζεσταίνει και να ψήνει ομοιόμορφα τον καφέ και φυσικά να δημιουργεί το ιδανικό καϊμάκι.
Αν το μπρίκι που έχεις είναι μεγάλο ή με πολύ ανοιχτό στόμιο τότε μπορεί το καϊμάκι του καφέ να μην σου πετυχαίνει. Προμηθεύσου λοιπόν το κατάλληλο μπρίκι για να απολαμβάνεις τον πιο μερακλίδικο ελληνικό καφέ. Επιπλέον, πολύ συχνά ειδικά σε παραδοσιακά καφενεία, το ψήσιμο του καφέ γίνεται στην χόβολη.
Η χόβολη είναι μια κατασκευή που έχει μια θερμαινόμενη μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία τοποθετείται άμμος η οποία έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει ομοιόμορφα το μπρίκι και να ψήνει καλύτερα τον καφέ. Φυσικά στο σπίτι δεν μπορούμε να έχουμε χόβολη για αυτό και προτιμάμε το γκαζάκι. Αυτά είναι λοιπόν, τα μυστικά για να φτιάξεις τον τέλειο ελληνικό καφέ και να τον απολαμβάνεις καθημερινά με το τέλειο καϊμάκι.