Πώς θα πάρεις επιδότηση για αντλία θερμότητας

Έρχεται σύντομα!

Πώς θα πάρεις επιδότηση για αντλία θερμότητας

Το υπουργείο Ενέργειας μέσω ενός νέου προγράμματος επιδότησης που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες επιχειρεί να δώσει «πνοή» στις αντλίες θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρισμό και άρα είναι σε θέση να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λέβητες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ακόμα χειρότερα τα τζάκια.

Οι αντλίες θερμότητας στηρίζονται έντονα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, κατά την ενεργειακή κρίση του 2022 οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν θεαματικά, όμως στη συνέχεια ατόνησαν, καθώς η ομαλοποίηση των τιμών στο αέριο περιόρισε το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Δείτε ακόμα: Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης, πώς θα κάνετε αίτηση

Πώς θα πάρεις επιδότηση για αντλία θερμότητας

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και με τη σημαντική επιδότηση που αναμένεται να φτάσει μέχρι και στη μισή τιμή πώλησης της αντλίας και του κόστους εγκατάστασης, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές παράμετροι που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε.

Αρχικά, σημασία έχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής, αφού καθορίζουν το πόσο μπορεί να μας ζεστάνει η αντλία. Παράλληλα, το επίπεδο μόνωσης της οικίας, αλλά και ο τύπος της θέρμανσης (ενδοδαπέδια ή με καλοριφέρ) αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

Συνεπώς, χρειάζεται προσεκτική μελέτη από έμπιστο επαγγελματία πριν προχωρήσουμε στην απόκτηση μιας αντλίας θερμότητας.

Η αντλία θερμότητας αποτελεί σε γενικές γραμμές την πιο οικονομική μορφή θέρμανσης. Κατά τόπους, όμως, και ιδίως στις πιο ψυχρές περιοχές, ενδέχεται να αλλάζει η εξίσωση και να συμφέρει καλύτερα ένας λέβητας με πέλετ ή ακόμα και το φυσικό αέριο.

Όπως είναι λογικό, τον υπολογισμό επηρεάζει και η επιδότηση που προσφέρει το κράτος κάθε χειμώνα για την κάθε πηγή θέρμανσης.

Τέλος, στην περίπτωση που μια πολυκατοικία ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει κεντρική αντλία θερμότητας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με βάση το επαγγελματικό τιμολόγιο και όχι το οικιακό.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη της νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξει στο εξής προκειμένου να στηριχθεί η εγκατάστασή τους, ιδίως σε περιοχές που δεν καλύπτει το φυσικό αέριο.

Δείτε ακόμα: Πώς το Ενιαίο Μητρώο αλλάζει το τοπίο στα επιδόματα

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)