Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες;

Πότε αλλάζουμε ταυτότητες;

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες;

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε πλέον όλοι οι Έλληνες πολίτες, με τη διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι πολίτες μπορούν να μπουν στο id.gov.gr με κωδικούς taxisnet και να ζητήσουν την έκδοση νέας ταυτότητας ή την αντικατάστασή της λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίσουν ψηφιακά το ραντεβού τους.

Στο σύστημα κράτησης πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φυσικού προσώπου το οποίο θα παρουσιαστεί στο ραντεβού για την έκδοση/αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας.

Γενικά, παλιές ταυτότητες θεωρούνται όλες όσες έχουν εκδοθεί πριν τον Σεπτέμβρη του 2023. Θα πρέπει να επισημανθεί κάτι που αρκετοί αγνοούν, δηλαδή πως οι ταυτότητες έχουν ημερομηνία λήξης.

Δείτε ακόμα: Gov.gr wallet: Σε 4 βήματα στο κινητό σου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες

Ο Αύγουστος του 2026 είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας καθώς, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες;

Δείτε ακόμα: Ξεχάστε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός

Το πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες

Το πρόβλημα που δημιουργείται όταν πρέπει να βγάλετε μια νέα ταυτότητα, είναι πως στη συνέχεια πρέπει να ενημερώσετε κάποιους φορείς ότι αλλάξατε την αστυνομική σας ταυτότητα.

Υπάρχει ένα πρόβλημα για όσους έχουν πάρει τις παλιές ταυτότητες μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Με τα παλιά δεδομένα, αυτές θα έληγαν το 2033. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Θα λήξουν τον Αύγουστο του 2026. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που τονίζει ότι όσοι δεν έχουν βγάλει τις νέες ταυτότητες, έχουν προθεσμία να τον κάνουν μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δείτε ακόμα: Gov.gr wallet: Πως μπορείς να βγάλεις φωτοτυπία ταυτότητας σε pdf

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)