Πώς καθορίζεται η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή φόρων

Όσο πιο νωρίς, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση

Πώς καθορίζεται η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή φόρων

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με ενημέρωση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών προωθεί παρεμβάσεις αλλαγής του φορολογικού πλαισίου που αφορούν στις εκπτώσεις φόρου για όσους φορολογούμενους εξοφλούν εφάπαξ και εγκαίρως και συγκεκριμένες προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις μεταξύ 31 Μαρτίου και 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ μεταβάλλει τα μπόνους στους φορολογουμένους και από 3% που ισχύει σήμερα για όσους εξοφλούν τους φόρους τους εφάπαξ και εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Δείτε ακόμα: Επιταγή ακρίβειας: Πότε πληρώνεται

Πώς καθορίζεται η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή φόρων

-4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,

-3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,

-2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Με αυτόν τον τρόπο το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να κατορθώσει να πείσει όλο και περισσότερους φορολογημένους να κάνουν από νωρίς τη φορολογική τους δήλωση, όμως, το κίνητρο είναι μικρό και δεν δείχνει ικανό να αντιστρέψει τη λογική της τελευταίας στιγμής και των παρατάσεων.

Δυστυχώς, το υπουργείο για μια ακόμα φορά δεν αποδείχθηκε γενναιόδωρο και δείχνει πως δεν επιθυμεί πραγματικά να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο έκπτωσης που θα γέμιζε από νωρίς τα κρατικά ταμεία.

Δείτε ακόμα: Πώς θα φορολογούνται τα τιπς

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)