28η Οκτωβρίου: Τι γιορτάζουμε;

Η επέτειος του «ΟΧΙ»

28η Οκτωβρίου: Τι γιορτάζουμε;

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια από τις επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους, πόσοι όμως ξέρουν τι ακριβώς γιορτάζουμε;

Όσοι γνωρίζουν έστω τα βασικά από ιστορία ξέρουν πως πρόκειται για την ημέρα που σημάδεψε την Ελλάδα από τον πόλεμο του 1940 και έχει μείνει γνωστή ως επέτειος του «ΟΧΙ».

Παρότι οι περισσότερες χώρες συνηθίζουν να γιορτάζουν την λήξη ενός πολέμου, και την έλευση της ειρήνης, στην Ελλάδα γιορτάζουμε την είσοδο στον πόλεμο του ’40!

Ο εορτασμός αφορά φυσικά όλο το έπος του 1940, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο!

Πως έγινε αυτό; Με το σπουδαίο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού το οποίο αναγκάστηκε να ακολουθήσει ο τότε δικτάτορας της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς.

Αυτό το όχι σηματοδότησε ουσιαστικά την είσοδο της μέχρι τότε ουδέτερης Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό του Ιταλογερμανικού Άξονα.

Όσο γιατί δεν γιορτάζουμε την απελευθέρωση; Μα φυσικά γιατί τη χώρα απελευθέρωσαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ, οι οποίες στη συνέχεια έπρεπε να καταστραφούν και να επικρατήσει και πάλι η αστική νομιμότητα.

Δείτε ακόμα: Αγίου Δημητρίου 2024: Πότε γιορτάζει η Θεσσαλονίκη

Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή.

Ο δικτάτορας -παρά τις φιλογερμανικές πεποιθήσεις του- κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα αναγκάστηκε απαντήσει «ΟΧΙ». Το «ΟΧΙ» δεν ήταν κανενός Μεταξά, το ΟΧΙ ήταν του ελληνικού λαού.

Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να μετατρέψουν στο περίφημο «ΟΧΙ».

Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Πλησιάζει το τελευταίο τριήμερο του 2024

Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου

Η επέτειος του «ΟΧΙ» ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή.

Οι πρώτοι δύο εορτασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Συντάγματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από του Ιταλούς.

Ωστόσο, το 1943 ο εορτασμός που έγινε στην πλατεία Κοτζιά συνοδεύτηκε από συλλήψεις μιας και την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πλέον οι Γερμανοί.

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944 οπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη γίνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, καθώς η γιορτή σχεδόν συμπίπτει τόσο με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς όσο και με τον εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)