5 tips για το πως να φύγει ο επιχείλιος έρπης ακόμα και σε μια μερα

Επιχείλιος έρπης: 5 tips για να φύγει πιο γρήγορα

5 tips για το πως να φύγει ο επιχείλιος έρπης ακόμα και σε μια μερα

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται είτε επάνω στα χείλη είτε γύρω από το στόμα και προκαλείται από τον ιό του απλού έρπη (HSV-1). Πριν εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές φλύκταινες, εκδηλώνονται συνήθως συμπτώματα όπως το μούδιασμα, η φαγούρα ή το κάψιμο γύρω από το στόμα.

Ο επιχείλιος έρπης συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε επτά έως δέκα μέρες, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

επιχείλιος έρπης

1. Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα βανίλιας: Βουτήξτε μια μπατονέτα σε 100% φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, καθώς έχει αντι-ιικές ιδιότητες. Εφαρμόστε με απαλές κινήσεις επάνω στα χείλη για ένα λεπτό, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα σημάδια.

2. Εφαρμόστε παγάκι: Το παγάκι θα κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει πιο γρήγορα.

παγάκια επιχείλιος έρπης

3. Μην ακουμπάτε τα χείλη: Η κίνηση αυτή επιδεινώνει τα συμπτώματα του έρπη και επίσης μπορεί να μολύνει το σημείο με βακτήρια.

4. Κοιμηθείτε με επαρκή υποστήριξη του αυχένα: Χρησιμοποιήστε ένα έξτρα μαξιλάρι για να ανυψώσετε τον αυχένα, καθώς η θέση αυτή βοηθά να απομακρυνθεί ταχύτερα το συσσωρευμένο υγρό.

5. Τρώτε μικρές μπουκιές: Αποφύγετε να ανοίγετε διάπλατα το στόμα σας, καθώς η πληγή στο στόμα μπορεί να ανοίξει και οι φλύκταινες να εξαπλωθούν στη γύρω περιοχή.

Εάν ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πολύ συχνά ή προκαλεί έντονο πόνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει φαρμακευτικές λύσεις ενάντια στον ιό.

Επιχείλιος έρπης: Πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέχετε

Υπολογίζεται ότι 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό πριν από την ηλικία των 20 ετών. Η αρχική μόλυνση μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα ή να περνά απαρατήρητη. Όμως ο ιός δεν φεύγει και παραμένει στους νευρικούς ιστούς του προσώπου.

Υπολογίζεται ότι στο 33% όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό, αυτός θα ιός επαναδραστηριοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Τότε προκαλεί εξάνθημα συνήθως στην ίδια περιοχή.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην επαναδραστηριοποίηση:

-Στρες
-Συναισθηματική ή σωματική καταπόνηση
-Περίοδος, ορμονικές αλλαγές
-Πυρετός
-Έκθεση στον ήλιο
-Γρίπη ή κρυολόγημα
-Αδύναμο ανοσοποιητικό

Εκτός από τον τύπο 1 του ιού του έρπητα, υπάρχει και τύπου 2 που προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και της περιγεννητικής περιοχής. Ωστόσο και οι δύο μορφές του ιού μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στην περιοχή του προσώπου ή των γεννητικών οργάνων.

Μετάδοση

Ο ιός του έρπητα είναι πολύ μεταδοτικός και κάποιος μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα από άτομο που έχει ενεργό μόλυνση με το σάλιο και την επαφή με φυσαλίδα του εξανθήματος.

Υπάρχει μάλιστα περίπτωση ο ιός να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν, έστω και εάν δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός του έρπητα, παραμένει στα κύτταρα του δέρματος των χειλιών σε άτομα που υπέστησαν μια πρώτη λοίμωξη.

Τι πρέπει να προσέχετε

Μην χρησιμοποιείτε με άλλους τα ίδια σκεύη κουζίνας, πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα προσωπικά είδη και φυσικά αποφύγετε την άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.

Τα άτομα με ενεργό μόλυνση στο στόμα, αλλού στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα, πρέπει να αποφεύγουν να έχουν σεξουαλική επαφή.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ενεργό μόλυνση έρπητα στα γεννητικά όργανα κατά τη γέννηση, έχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και για αυτό χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Μετά από τη μετάδοση του ιού, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός μίας έως δύο εβδομάδων. Σπανιότερα μπορεί να πάρει έως τρεις εβδομάδες.

Το εξάνθημα του επιχείλιου έρπητα, διαρκεί από 7 έως 10 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρεί. Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, εντοπίζονται στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε την πρώτη φορά ή κοντά σε αυτό.

Πηγή: nhs.uk

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version