5 απλές κινήσεις αυτοάμυνας που κάθε γονέας πρέπει να μάθει στο παιδί του

Μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες

αυτοάμυνα

Πολλά συμβαίνουν τελευταία που μας δίνουν την εντύπωση ότι οι δρόμοι δεν είναι πια και τόσο ασφαλείς για τα παιδιά μας. Πώς όμως να προστατευτούν όταν δεν είναι πια νήπια να τα παίρνουμε παντού απ’ το χεράκι, αλλά κυκλοφορούν και μόνα τους – από και προς το σχολείο π.χ. Κι όμως, ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του απέναντι σε έναν ενήλικα, αρκεί να γνωρίζει μερικές έξυπνες τακτικές αυτοάμυνας.

Η αυτοάμυνα για παιδιά επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, ενώ ταυτόχρονα τους μαθαίνει βασικές αρχές αποφυγής κινδύνου και προστασίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αυτοάμυνα για τα παιδιά δεν πρέπει να προωθεί τη βία, αλλά να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις και να προστατεύονται αν χρειαστεί.

Οι διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών έχουν αναπτύξει πολλά προγράμματα αυτοάμυνας που αποτελούν ούτως ή άλλως μέρος της προπόνησής τους.

Πέρα όμως από τις σχολές, στις οποίες δεν είναι απαραίτητο ότι θα φοιτήσει κάθε παιδί, είναι σκόπιμο να έχουμε ήδη συζητήσει εμείς ως γονείς μαζί τους και να έχουμε καταστρώσει ένα “σχέδιο” ή αλλιώς ένα “πιαθανό σενάριο” ώστε να ξέρουν τα παιδιά καποιες βασικές οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις.

Δες εδώ πώς θα βλέπουν οι γονείς τα μηνύματα των παιδιών στο instagram

αυτοάμυνα

Ορίστε, λοιπόν, οι 5 βασικές αρχές αυτοάμυνας για κάθε μικρό παιδί που τριγυρνάει μόνο του μακριά απ’ τους γονείς του:

Ψιλά στην τσέπη

Γιατί ψιλά, θα μου πείτε… Γιατί τι άλλο μικροαντικείμενο θα μπορούσε να κουβαλάει ένα παιδί σε μεγάλη ποσότητα; Τα ψιλά είναι και μικρά και σχετικά βαριά και μπορεί να τα πετάξει στα μάτια του επιτιθέμενου για να κερδίσει χρόνο για τη διαφυγή του. Εναλλακτικά, μπορεί να πάρει χώμα ή πέτρες απ’ το έδαφος, αλλά αυτές οι επιλογές υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οπότε, πάντα ψιλά στην τσέπη και ας τα φάει σε παγωτά.

Χτυπάμε το τύμπανο

Όταν λέμε τύμπανο εννούμε εκείνο το μεγάλο που το χτυπάνε με τις γροθιές τους. Ένα μικρό παιδί μπορεί να μην είναι δυνατό όσο ένας μεγάλος, έχει όμως αρκετή δύναμη ώστε να αποκρούσει τις επιθέσεις χτυπώντας τα σφιγμένα χέρια του πάνω κάτω και εναλλάξ, σα να χτυπάει ένα μεγάλο τύμπανο. Έτσι κερδίζει χρόνο που μπορεί να φανεί πολύτιμος, ιδίως αν φωνάζει ταυτόχρονα ώστε να τραβήξει την προσοχή κάποιου περαστικού ή περίοικου.

Περνάμε απ’ τη χαραμάδα

Δεν είναι και τόσα πολλά έναντι ενός ενήλικου άντρα, αλλά ένα μικρό παιδί έχει κάποια πλεονεκτήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει υπέρ του. Ένα από αυτά είναι το μέγεθός του. Εάν κάποιος το κυνηγήσει, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τρέξει ανάμεσα από τα πιο στενά σημεία που μπορεί ώστε να δυσκολέψει τον επίδοξο απαγωγέα ώσπου να βρεθεί σε ασφαλές μέρος – κάπου που έχει κόσμο.

αυτοάμυνα

Ξυπνάμε τη γειτονιά

Το άλλο όπλο ενός μικρού παιδιού είναι η φωνή, αφού κανείς δε μένει ασυγκίνητος στις τσιρίδες ενός παιδιού που κινδυνεύει. Είναι , λοιπόν, σημαντικό να χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες τεχνικές για να αποφύγει μια λαβή φίμωσης απ’ τον επιτιθέμενο και κατόπιν να ξελαρυγγιαστεί για να σηκώσει τη γειτονιά στο πόδι και ολόκληρη την πόλη αν χρειαστεί. Ο δράστης πιθανότατα θα φύγει από μόνος του πριν έρθουν οι περίοικοι να δουν τι γίνεται.

Ψάχνουμε για τη στολή

Έχοντας ξεφύγει προσωρινά, το παιδί δεν πρέπει να επαναπαυτεί, αλλά να ψάξει στο πλήθος για κάποιον που μπορεί να εμπιστευτεί. Αυτός είναι συνήθως κάποιος που φοράει στολή. Ακόμη και αν πρόκειται για έναν υπάλληλο ζαχαροπλαστείου, είναι σημαντικό το παιδί να τον σταματήσει, να του μιλήσει και να ζητήσει την προστασία του και τη βοήθειά του για να επικοινωνήσει με τους γονείς του και την αστυνομία.

Ίσως μοιάζουν κάπως αυτονόητα όλα αυτά, αλλά για ένα παιδί σε πανικό δεν είναι.

Παρόλα αυτά με συνεχείς συζητήσεις και υπενθυμήσεις μπορεί να καταφέρουμε να τους περάσουμε στο υποσυνείδητο το σενάριο και να εξασκήσουμε την ετοιμότητά τους.

Δες εδώ πώς μπορείς να μετατρέψεις το παλιό κινητό σου σε κάμερα ασφαλείας

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.