Η πολεοδομική αβεβαιότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επιβαλλόμενη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην ανεύρεση τρόπων αξιοποίησης οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Μία εκ των λύσεων που εντάσσονται στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η δυνατότητα τοποθέτησης «εναλλακτικών» σπιτιών, όπως είναι τα τροχόσπιτα και οι τροχοβίλες.
Τι ισχύει όμως στην προκειμένη περίπτωση; Μπορεί να τοποθετηθεί ένα τροχόσπιτο ή τροχοβίλα στο οικόπεδό/αγροτεμάχιο νόμιμα χωρίς οικοδομική άδεια;
Επειδή αυτές οι κατασκευές έχουν τον εξοπλισμό μιας κατοικίας και μεταφέρονται και τοποθετούνται πάνω στο έδαφος χωρίς να γίνονται οικοδομικές εργασίες με τη χρήση οικοδομικών υλικών π.χ. οπλισμένο σκυρόδεμα, πλινθοδομές, τούβλα κλπ, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων πιστεύουν ότι μπορούν να τα εγκαταστήσουν νόμιμα, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια. Όμως, πολλοί αγνοούν ότι σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία για κάθε κατασκευή που εδράζεται στο έδαφος απαιτείται οικοδομική άδεια.
Γι’ αυτό, οι πολίτες πριν αγοράσουν και τοποθετήσουν στο ακίνητό τους οποιαδήποτε κατασκευή, θα πρέπει να απευθύνονται σε μηχανικό προκειμένου να διαπιστώσουν το νόμιμο ή μη του εγχειρήματός τους.
Με ποιες προϋποθέσεις μπορώ να τοποθετήσω νόμιμα στο οικόπεδό μου τροχόσπιτο;
Επιτρέπεται η προσωρινή τοποθέτηση τροχόσπιτου, που έχει σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Μεταφορών, φέρει αριθμό κυκλοφορίας και είναι ρυμουλκούμενο από Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το τροχόσπιτο μπορεί να τοποθετηθεί σε ιδιόκτητο χώρο, αρκεί να μην είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλία ή δασική έκταση.
Προσοχή όμως, γιατί τα τροχόσπιτα θα πρέπει να είναι σε ρόδες και να έχουν σήμα κυκλοφορίας (κανονικά). Εάν είναι «γειωμένα», δηλαδή ακίνητα, τότε πρόκειται για Υπέρβαση Δόμησης.
Μπορώ να συνδέσω το τροχόσπιτό μου με τα δίκτυα ύδρευσης/ηλεκτρισμού;
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 27860/4450/34/23-3-88 του Υπουργείου Περιβάλλοντος περί «Εγκατάστασης Τροχόσπιτου-Τροχοβίλας», τα τροχόσπιτα που δεν είναι κυκλοφορούντα οχήματα και ρυμουλκούμενα από Ι.Χ. αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, εφόσον μεταπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται από την παρ.17 του Άρθρου 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.2831/9-13-06-2000), δηλαδή μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις με μόνιμη εξάρτησή τους από το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίστανται και συνδέονται σταθερά με αυτό (π.χ. σταθερή σύνδεση με το έδαφος, κατασκευή βόθρου, σύνδεση με δίκτυα) ή εξυπηρετούν παραμονή ανθρώπων ή ζώων, εκτέλεση εργασίας ή άσκηση επαγγέλματος, αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, μηχανημάτων, κλπ., για να εγκατασταθούν σε γήπεδο ή οικόπεδο πρέπει να έχουν άδεια της αρμόδιας για την έκδοση οικοδομικής αδείας Υπηρεσίας, η οποία τα κρίνει κατά τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.
Μπορώ να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας για να φτιάξω μια βάση από μπετόν, μια πέργκολα, μία περιτοίχιση και ένα βόθρο;
Όχι. Οι κατασκευές του στυλ βάση από μπετόν, μαντρότοιχος, υπόστεγα, βόθρος και κλπ, εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυθαίρετων. Επιτρέπεται η κατασκευή πέργκολας χωρίς άδεια μέχρι 50 τ.μ., όμως θα πρέπει να υπάρχει νόμιμη κατοικία μέσα το οικόπεδο. Επίσης η βάση από μπετόν δεν υπάγεται στις μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, που επιτρέπεται χωρίς οικοδομική άδεια από την πολεοδομική νομοθεσία. Το ίδιο και η περιτοίχιση από μπετόν. Ακόμη και για τον βόθρο και κάθε υπόγεια δεξαμενή απαιτείται οικοδομική άδεια.
Τι ισχύει για τις τροχοβίλες;
Ο όρος «τροχοβίλα ή τροχόσπιτο» δεν υπάρχει στην πολεοδομική νομοθεσία. Η τροχοβίλα είναι κι αυτή μια ρυμουλκούμενη, τροχήλατη κατασκευή την οποία διέπουν όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών περί ρυμουλκούμενων. Εκεί υπάγεται και από εκεί ελέγχεται. Θα πρέπει να κατέχει το δικό της αριθμό πινακίδας, να έχει ρόδες ώστε να μπορεί να σταθμεύσει σε κάθε ιδιόκτητο οικόπεδο (με σχετική άδεια στάθμευσης) και να μετακινείται εντός του οικοπέδου όταν αυτό ζητηθεί από την αρμόδια αρχή. Σε καμία περίπτωση όμως η τροχοβίλα δεν χαρακτηρίζεται οικία και δεν μπορεί να ρευματοδοτηθεί (ακόμα κι αν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά αντί της σύνδεσης με τη ΔΕΗ) ή να υδροδοτηθεί νόμιμα. Εάν συνδεθεί σταθερά επί του εδάφους (αφαιρέσουμε τροχούς ή συνδέσουμε αποχέτευση κτλ) τότε θεωρείται σταθερή δόμηση και ελέγχεται από τα Πολεοδομικά όργανα. Οτιδήποτε δεν είναι τροχόσπιτο με άδεια του Υπ. Συγκοινωνιών θεωρείται σταθερό και θέλει οικοδομική άδεια (εγκύκλιος 34/1988).
Μπορώ να βγάλω οικοδομική άδεια για τροχοβίλα;
Όχι. Γιατί οτιδήποτε δεν είναι τροχόσπιτο με άδεια του Υπ. Συγκοινωνιών θεωρείται σταθερό και θέλει οικοδομική άδεια. Όμως η τροχοβίλα δεν υπάγεται στην κατηγορία των προκατασκευασμένων κατοικιών, για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Γιατί η πολεοδομία δεν μου δίνει οικοδομική άδεια για τροχοβίλα;
Ο ελληνικός οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ) θεωρεί κατασκευή κάθε ασφαλές τεχνικό έργο το οποίο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη στατικότατα, την υγιεινή, τη μόνωση, τα υλικά. κ.ά. σύμφωνα με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό των κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Η τροχοβίλα δεν καλύπτει αυτούς τους κανονισμούς, διότι είναι μία ελαφριά κατασκευή. Συνήθως κατασκευάζεται με ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για την εσωτερική τοιχοποιία κυρίως τοποθετείται γυψοσανίδα, ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται είτε τύπος ξύλου, που επιχρίζεται με σοβά, είτε φύλλα αλουμινίου.
Τι ακριβώς λοιπόν είναι η τροχοβίλα;
Όπως φαίνεται και από το όνομά της, τροχοβίλα είναι οίκημα που βρίσκεται πάνω σε τροχούς δηλαδή σε ρόδες, ενώ συχνά αποκαλείται και ως «μετακινούμενο σπίτι». Το ότι βρίσκεται όμως πάνω σε τροχούς δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα είδος τροχόσπιτου που χρησιμοποιείται για ταξίδια, ούτε βεβαίως αποτελεί μεταφορικό μέσο. Αντιθέτως αποτελεί σταθερή και μόνιμη λύση για τη διαμονή ανθρώπων.
Σε όλη την Ευρώπη επιτρέπονται οι τροχοβίλες. Γιατί απαγορεύονται στην Ελλάδα;
Διότι ο σχεδιασμός των κτιρίων παίρνει υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης, τις καιρικές συνθήκες, τη σεισμικότητα της κάθε περιοχής. Επειδή οι κατασκευές αυτές έχουν μεγάλη ζήτηση στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κατασκευάζονται με τα δικά τους πρότυπα που δεν ισχύουν στην Ελλάδα.
Πολλοί προμηθευτές στο internet διαφημίζουν τροχοβίλες που δεν χρειάζεται να έχουν οικοδομική άδεια. Ισχύει;
Πράγματι, υπάρχουν πολλές τέτοιου τύπου εισαγόμενες κατασκευές που συνοδεύονται μάλιστα και από τα χαρτιά εισαγωγής και άλλα πιστοποιητικά για τον τρόπο κατασκευής τους. Προσοχή όμως! Όταν τοποθετηθούν στο οικόπεδο και συνδεθούν με αποχέτευση και ύδρευση χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετη δόμηση και ελέγχονται από τα Πολεοδομικά όργανα.